Sándor Iván 90

A szerk.

A kilencvenedik születésnapját ünneplő Sándor Ivánt március 11-én a Magvető Caféban köszöntik.

A Magvető Kiadó március 11-én születésnapi könyvbemutatóval köszönti a kilencvenéves Sándor Ivánt, akinek a napokban jelenik meg Amit a szél susog című új regénye. Az esten Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője beszélget a szerzővel, valamint pályatársai és barátai köszöntik.

A regényről:

2016 nyarán Z., az író elindul Budapestről, hogy újra bejárja élete – és egyben Európa – fontos helyszíneit. Léttörténeti vándorlás ez. Eljut Leszbosz menekülttáborába, és megnéz egy színházi próbát az Akropoliszon, barangol a Szajna-parton, a párizsi múzeumokban, és felkeresi a normandiai csatateret, Bécsben a Heldenplatz és a Central Kávéház között sétál, visszatér a zuglói szülőházhoz.
Útitársai is akadnak: Párizsban egy magyar származású zeneesztéta, Görögországban egy fiatal rendező, Budapesten egy elhivatott történész, és mindenekelőtt és mindenütt Lil, élete társa.
Az Amit a szél susog hősei sorsán keresztül felöleli a 20. századi európai történelmet napjainkig, emlékeztet a felejtésre, közben pedig kibontakozik előttünk egy gazdag élet, egy nagy szerelem, és megidéződnek az egyetemes művészet nagy alakjai: festők, zeneszerzők és írók, akiket mind a világ megértésének vágya hajtott és hajt a mai napig.

2020-03-06 13:30:00