Amerigo Tot és a pécsi szobrászat

A szerk.

Annak alkalmából, hogy Amerigo Tot kamarakiállítása ismét látható lesz a Modern Magyar Képtárban, kerekasztal-beszélgetést rendeznek pécsi szobrászok részvételével.

 

2020. március 4-én, szerdán 18 órakor, a Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde utca 5.) az Amerigo Tot és a pécsi szobrászat című, a művész kiállítását megnyitó kerekasztal-beszélgetés résztvevői Miklya Gábor, Németh Pál, Nyári Zsolt, Pál Zoltán és Rigó István szobrászművészek, valamint Nagy András esztéta, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és iparművészeti osztályának vezetője. 

A kamarakiállítás mostantól ismét a képtár állandó tárlatának részét képezi. Továbbá a közeljövőben a Janus Pannonius Múzeum honlapján folyamatosan elérhetővé fogják tenni Amerigo Tot pécsi kapcsolatainak dokumentumait.

 

A múzeum múzeuma

A múzeum múzeuma cím részben arra utal, hogy a Modern Magyar Képtárnak a magyar képzőművészet történetét a Nagybányai művészteleptől napjainkig bemutató állandó kiállításának részeként látható újra Amerigo Tot szobrászművész kis kamaratárlata. A cím másik értelmezése lehet, hogy ez a most megnyíló kiállítás szükségképpen reflexió is a művész munkásságát bemutató 1978-ban Pécsett nyílt állandó kiállításra, s így a hetvenes évek Magyarországának kultúrpolitikai szituációját muzealizálja. Mert Amerigo Tot esetében a kétségtelenül magas szintű technológián túl nem a formaújító kvalitás, hanem maga a legendás, pikareszk életrajzi adalékokkal színezett személyiség, illetve a személyiségre felépített egykori szerep hangsúlyos, s az életmű művészi karaktere is ebből aktualizálható. A Ludwig Múzeum 2009-ben nyílt időszaki kiállítása az Amerigo Tot, párhuzamos konstrukciók, a tárlathoz megjelent kiváló kiadvánnyal ennek a (re)konstrukciónak volt jelentős eseménye. Victor Vasarely mellett Amerigo Tot emblematikus figurája képviselte az egykori szocialista politika Nyugat felé való kulturális nyitását, s ebben a „fellazításban” a pécsi múzeum kiemelkedően fontos szerepet játszott. A két művész állandó kiállítása itt nyílt meg a hetvenes években, s több külföldi (Enzo Cacciola, Marcello Morandini, Günther Uecker, Georg Karl Pfahler), illetve külföldön élő magyar származású művész (Stein Anna, Frank Magda, Beöthy István, Szenes Árpád) mutatkozhatott be Pécsett egy-egy időszaki tárlattal.

Amerigo Tot műveinek jelenléte a Modern Magyar Képtárban – együtt egykori pécsi kapcsolataival, például Rétfalvi Sándorral és Kígyós Sándorral – a múzeum és a pécsi szobrászat hagyománya és folytonossága. Amerigo Tot művészete összekapcsolja a modernitás két pólusát, az absztrakciót és a figuratív ábrázolást, ahogy ezzel párhuzamosan – a különböző ideológiai irányú megrendeléseknek az alkotói szabadság kereteiben eleget tevő szobrász – személyében egy baloldali politikai elkötelezettség meghitten együtt lehetett a katolikus egyházzal és VI. Pál pápa barátságával.

Anghy András

2020-03-02 15:00:00