Az osztrák-magyar irodalmi tengely

A szerk.

2014-től új fejezet nyílik az osztrák és magyar irodalmi kapcsolatokban.

 

A Kremsben működő Unabhängiges Literaturhaus, a bécsi Collegium Hungaricum és a Pécsi Íróprogram együttműködése révén osztrák és magyar írók rezidensi cseréje valósul meg; továbbá a szintén pécsi Zsolnay Kulturális Negyeddel közösen, az Erste Bank támogatásával megalapították a Duna Ösztöndíjat, ami a jövő évtől kétszer egy hónapos kremsi és pécsi tartózkodást tesz lehetővé egy jeles európai szerző számára.

A csereprogram első lépéseként 2014 februárjában a számos irodalmi díjjal elismert magyar író, Darvasi László (képünkön, Burger Barna fotója) lesz a kremsi alkotóház vendége, míg a másik oldalról az osztrák Christian Futscher, a 2008-as Drezdai Költészeti Díj kitüntetettje lehet a Pécsi Íróprogram részese 2014 márciusában.

Darvasi László regénye, a Virágzabálók idén ősszel jelenik meg a Suhrkampnál, Christian Futscher pedig A marseille-i marcipán című művével jelentkezett a Czernin Verlagnál. Az osztrák szerzőt magyar nyelven a Magunkfajta férfiak (Napkút Kiadó) című regényéből ismerhetik az olvasók.

2014. február 25-én a két szerző együtt lép fel a bécsi Orlando könyvesboltban, a népszerű Keleti, függés című sorozatban. Első közös bemutatkozásukra a Buch Wien keretében, a Donaulounge-ban kerül sor november 23-án.

 

Első ízben ítélték oda a Duna Ösztöndíjat

2014-től az európai ösztöndíjak sorát gazdagítja az újonnan alapított Duna Ösztöndíj. Az ösztöndíj kéthónapos rezidensművészi tartózkodást jelent Ausztriában (szeptemberben a Duna-menti Kremsben) és Magyarországon (októberben Pécsett).

Az alapító intézmények – Unabhängiges Literaturhaus NÖ, Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., Verartis Nonprofit Kft. és a Collegium Hungaricum Wien – az Erste Bank támogatásával a nemzetközi ismertségnek örvendő szerb írót, Dragan Velikićet választották a Duna Ösztöndíj első vendégéül.

A 3000 euróval járó ösztöndíj első része egyhónapos tartózkodást jelent a kremsi TOP22 elnevezésű művészlakásban, ami az Unabhängiges Literaturhaus Niederösterreichs része, kilátással a Dunára. A szeptember végi, október eleji pécsi utazás a bécsi Collegium Hungaricum szervezésében valósul meg. 2014 októberében pedig a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed egyik vendéglakásában helyezik el az írót. A Duna Ösztöndíj programjának része, hogy mindkét helyszínen, Ausztriában és Magyarországon is egy-egy felolvasóesten mutatkozik be a szerző. 

Dragan Velikić 1953-ban született Belgrádban. Az egykori Jugoszlávia területéről származó írók egyik legjelesebbjének számít Európában, akinek a műveiben a Duna időről időre fontos szerepet játszik. Eddig kilenc regénye jelent meg németül és öt magyarul. 2014 elején adják ki új művét, a Bonavia a berlini Hanser Verlagnál, míg magyarul a Napkút Kiadónál lát napvilágot. A regényről hazájában azt írták egy recenzióban, hogy a Bonavia csodálatos nyelvi erővel megírt, precíz és szuggesztív alkotás, amiről már most el lehet mondani, hogy napjaink egyik fontos könyve.

A Duna Ösztöndíjat a jövőben évente ítélik oda egy olyan írónak, akinek  már németül és magyarul is napvilágot láttak művei. Fontos tudni, hogy a Duna Ösztöndíjat azzal céllal is alapították, hogy a résztvevő két Duna-menti ország történelmi és földrajzi hagyományaira alapozva még közelebb kerüljenek egymáshoz szellemileg is – és ehhez nyújtsanak segítséget alkotásaikkal a meghívott művészek.

2013-11-23 20:00:00