Aranyfedezet

A szerk.

A bécsi Musikvereintól Pristináig – a Pannon Filharmonikusok Zenekar 2019/2020-as évadáról szóló sajtótájékoztatón jártunk. 

A sajtótájékoztatón Páva Zsolt polgármester köszöntőjét követően Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója az évad jellemzésére kitalált fantáziacím, az „Aranyfedezet” magyarázataként arról beszélt, hogy mindig a művészeti program határozza meg a szlogent, sohasem a gombhoz varrják a kabátot. A mostani szóválasztással azt kívánták érzékeltetni, hogy mennyire értékes, kitüntetett az az idő, amit a közönség az általuk előadott zeneművek megtapasztalásában átél.

Gilbert Varga nagy jelentőséget tulajdonított annak az örömteli változásnak, hogy a zenekar immár nem csak előadni, de próbálni is tud a Kodály nagytermében. Ugyanis, állította, meg kell tanulni előadni a hangot az adott teremben, figyelembe véve akár a várható hallgatói reakciókat is. Úgy vélte, ez alapvető fontosságú kérdés lesz a zenekar további fejlődésében. Kitért arra is, hogy a kilencvenes évek elején Baszkföldön volt vezető karmester, amikor az ETA terrorszervezet még igen aktív volt. Ekkoriban hívta föl a figyelmét az ottani kulturális és sportminiszter, milyen társadalomformáló jelentősége van annak a munkának, amit ő végez, hiszen a fiatalokat e kettővel, a sporttal vagy a kultúrával lehet leginkább az értelmes élet irányába terelni. Végül arról a problémáról beszélt, hogy míg számos alkalommal hallja a menedzsmenttől, hogy telt ház lesz, minden jegy elkelt, a színpadról azonban erre is, arra is üres helyeket lát. A bérletesek ugyanis nem feltétlenül jönnek el egy-egy koncertre. Ezt kiküszöbölendő arra szeretné rávenni a bérlettel rendelkezőket, jelezzék, ha nem jönnek, s akkor a PFZ villámgyorsan értesíteni tudja azokat az érdeklődőket, akik viszont e gyors visszacsatolás nélkül nem jutnának be. Mivel az ilyen módon a helyüket felajánló bérleteseket más jegyekkel kárpótolnák, Varga véleménye szerint ez egyenesen win-win-win szituáció lenne.

Bogányi Tibor, a PFZ másik vezető karmestere Finnországban dolgozván Skype-on kapcsolódott be a sajtótájékoztatóba, azonban a technikai feltételek olykor a szájról olvasás felé terelték a kommunikációt. Bogányi rövid bejelentkezésében a maga vezénylésében előadandó Bruckner VII. szimfóniáról, Bartók Concertójáról, a januári Brahms és Schönberg műveit prezentáló koncertről, valamint a Trianonra emlékező zenemű megszólaltatásáról ejtett szót.

Horváth Zsolt igazgató a Trianon 100. évfordulóján, június 4-én megszólaló, általuk rendelt zeneművet, a Trianon kantátát emelte ki elsőként, amelyet két kolozsvári alkotó jegyez: zenéjét Gyöngyösi Levente, szövegét a kiváló költő, drámaíró Visky András szerzi. Előtte május végén Kobajasi Kenicsiró, a hazai zeneművészetben hosszú éveket dolgozó karmester tér vissza Magyarországra, valószínűleg élete utolsó európai vendégszereplésére – Pécsett két Csajkovszkij-művet vezényel. Az igazgató jogos büszkeséggel beszélt arról, hogy vendégfellépéseik közt milyen jelentőséggel bír a bécsi Musikverein meghívása, ahol egyebek mellett Schubertet, a talán leginkább bécsi zeneköltőt kell majd interpretálniuk olyan közegben, amely igen képzett ebben, s ez nagy szakmai kihívás. A vendégszereplések közt meglepő hely is akad, mégpedig Pristina, a vitatott államiságú, Szerbiából kiszakadt, albán lakosságú Koszovó központja. A PFZ nemcsak szerepel ott, de segíteni is szeretné az ottani zenekart, többek közt azzal is, hogy áprilisban ők is vendégül látják a pristinaiakat Pécsen.

Folytatódnak a hallgatói rekordokat döntögető MÜPA-koncertek, ahogy a lemezfelvételek is, utóbbi keretében a Bartók-művek sorában a Concerto következik, de rögzítik Bogányi Gergely szimfonikus szerzeményét is. Az együttműködések közt fontos szerepe van az Eötvös Péter Alapítvánnyal folytatott közös munkának, ami egyrészt az alapítvány fiatal mentoráltjaival, valamint magával Eötvös Péter zeneszerzővel folytatott közös munkálkodást jelent. Új fejlemény a dél-dunántúli régió kisvárosaiban, kisebb formációkban zajló koncertek sorozata, mely a tervek szerint mintegy ötven eseményt foglal majd magában. Horváth Zsolt kiemelte a zenekar egykori karmesterének, Howard Williamsnek a visszatérését, aki a karácsonyi koncertet dirigálja majd. Beszélt még a Baráth Emőke barokk operaénekessel, a világszerte az egyik leginkább keresett hazai művésszel közös fellépésről, amely áprilisban zajlik, Mozart és Haydn műveinek előadásával. Kitért a PFZ folytatódó edukációs tevékenységére is, amely a fiatal és az idősebb korosztályok számára is megpróbálja közelebb hozni a komolyzenét, elősegíteni annak jobb megértését.

Horváth Zsolt végül köszönetet mondott Páva Zsolt leköszönő polgármesternek a zenekar irányában tanúsított támogató magatartásáért. Felidézte azt a pillanatot, amikor az újonnan a város élére került Páva aláírta a Kodály Központ kivitelezési dokumentumát 2009-ben, s azt követően mindvégig partnerként működött közre a Pannon Filharmonikusok zenei fejlődésében.

2019-09-13 16:00:00