Hárs Éva (1928–2019)

A szerk.
Cimkék: hárs éva

Kilencvenegyedik életévében elhunyt dr. Hárs Éva művészettörténész.


Dr. Hárs Éva 1955-ben kezdett dolgozni a pécsi múzeumban a Zsolnay-gyár gyűjteményének kezelőjeként. Nevéhez fűződik a pécsi Modern Magyar Képtár, az első hazai kortárs képzőművészeti múzeum alapjainak megteremtése. Igazgatása alatt (1969–1983) a Janus Pannonius Múzeum országosan és nemzetközileg is jelentős szakmai központtá vált. Irányításával jött létre a pécsi „Múzeum utca”, a múzeum pedig több magángyűjtő és kortárs alkotóművész, köztük Victor Vasarely adományával gyarapodott. Neki köszönhető, hogy Pécs kortárs európai képzőművészeti kapcsolatai már a hetvenes években megélénkültek.

Hárs Éva múzeumigazgatóként és Zsolnay-kutatóként is sokat tett a város kulturális gazdagodásáért, képző- és iparművészeti örökségének megőrzéséért, nemzetközi ismertségének és elismerésének növeléséért.

A 20. századi magyar képzőművészetről és a Zsolnay kerámiáról tizenhárom önálló kötete és közel száz tanulmánya jelent meg.

Folyóiratunk tavaly Hárs Éva 90. születésnapja alkalmából készített összeállítást, a művészettörténész munkásságát méltató tanulmányok és visszaemlékezések a 2018. novemberi és decemberi lapszámban olvashatók.

(Forrás: Janus Pannonius Múzeum)
(Fotó: Tóth László)

2019-07-02 11:00:00