Mán-Várhegyi Réka nyerte az Európai Unió Irodalmi Díját

A szerk.

A szerző a Mágneshegy című regényével érdemelte ki a rangos elismerést.

 

European Prize for Literature magyar zsűrije meghozta a nyertesre vonatkozó döntését. A kislistára három szerző került fel (Mán-Várhegyi Réka, Milbacher Róbert és Szilasi László), és közülük végül Mán-Várhegyi Réka kapta a díjat a Mágneshegy (Budapest, Magvető, 2018) című regényéért.

A díjat olyan szerzőnek, „emerging writer”-nek ítélhette oda a zsűri, akinek az elmúlt másfél évben jelent meg figyelemreméltó fikciós munkája, és ez minimum a második, maximum a negyedik ilyen műve.

A magyar zsűri tagjai: Deczki Sarolta, Joelle Dufeuilly, Kőrössi P. József, Szkárosi Endre (elnök), Szolláth Dávid.

 

A 2019-es díjazottak listája:

Laura Freudenthaler (Ausztria), Melissa Harrisson (Egyesült Királyság), Piia Leino (Finnország), Sophie Daull (Franciaország), Nikos Chryssos (Görögország), Beqa Adamashvili (Grúzia), Jan Carson (Írország), Marta Dzido (Lengyelország), Daina Opolskaitė (Litvánia), Mán-Várhegyi Réka (Magyarország), Giovanni Dozzini (Olaszország), Tatiana Țîbuleac (Románia), Ivana Dobrakovová (Szlovákia), Haska Shyyan (Ukrajna).

A győztesek nevét a román kulturális miniszter, Valer-Daniel Breaz és Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa jelentette be szerda este.

A díjat október 3-án, Brüsszelben veszik át a szerzők.

 

(Fotó: Valuska Gábor)

2019-05-22 20:00:00