Párizsi magyar kiállítás

A szerk.

Október 14-én nyílt az Allegro Barbaro, Bartók Béla és magyar modernizmus 1905-1920 című kiállítás a párizsi Musée d’Orsay-ban. A tárlaton a pécsi Modern Magyar Képtár gyűjteményéből is mutatnak be képeket.

Nagyszabású kiállítás látható október 14-től január 5-ig a párizsi Musée d’Orsay-ban. Az Allegro Barbaro, Bartók Béla és a magyar modernizmus 1905-1920 című tárlat a magyar avantgárd remekműveiből válogat.

 

A kiállítás címadója Bartók Béla 1911-ben komponált Allegro Barbaro című zongoradarabja, célja, hogy a Musée d’Orsay zenei témájú tárlatainak sorába illeszkedve felidézze a század eleji modern magyar művészeti irányzatok gazdagságát. A századfordulón számos magyar művész Párizsba indult, párbeszédük igen gyümölcsözővé vált. A Nyolcak csoport tagja, Márffy Ödön így jellemezte művészetük lényegét: „Az volt a magyar művészeti életben a forradalmárok kora. A költészetben Ady, a zenében Bartók, a festészetben pedig mi, a Nyolcak.”

 

A kiállítás kurátorai Claire Bernardi, a Musée d’Orsay főmuzeológusa, Barki Gergely, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet művészettörténésze és Rockenbauer Zoltán művészettörténész. A tárlaton tíz pécsi festményt is bemutatnak a kurátorok. A Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárának gyűjteményéből közel egy tucat mű szerepel Párizsban a Musée d’Orsay különböző kiállításain.

 

Ezzel egyidejűleg az ugyanott, szeptember 23-án nyílt Masculine/Masculine (A meztelen férfi a művészetben, 1800-tól napjainkig) című kiállításon Perlrott Csaba Vilmos 1910 körüli Fürdőző fiúk című festménye Paul Cézanne egyik kései aktos csoportkompozíciója mellet függ a falon. A Perlrott-kép egyenesen Rómából érkezett Párizsba, ahol A modernitás ideje – Magyar festészet 1905-1925 című tárlaton volt látható a Galleria nazionale d'arte moderna e contemporanea-ban szeptember 15-ig, tíz másik, Pécsről kölcsönzött mű társaságában. A vendégszereplések miatt a Modern Magyar Képtárat részlegesen átrendezték. A közönség eddig nem látott képekkel is találkozhat a pécsi állandó kiállításon.

2013-10-21 08:10:00