Oravecz Imre Pécsett

A szerk.

Oravecz Imre A rög gyermekei című regénytrilógiája harmadik kötetének bemutatója zajlik március 28-án 18 órakor a Művészetek és Irodalom Háza Fülep Lajos termében.

A rög gyermekei című regénytrilógia harmadik kötete, az Ókontri tavaly látott napvilágot a Magvető Kiadónál. Az „amerikás” magyar parasztregény befejező részéről Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője beszélget a Kossuth-díjas szerzővel, aki ez alkalommal új műveiből is felolvas.

 

Részlet a regényből:

„– Nézd, fiam – kezdte kenetteljesen –, bevettünk az egyháztanácsba, mert módos gazda vagy, és rendesen látogatod Isten házát, de mindjárt az első ülésen kifogásoltad, hogy csak tehetős tagjaink vannak, most pedig azzal állsz elő, hogy – itt megkeményítette a hangját – adjunk földet bérbe szegényeknek. Meg vagyunk döbbenve. Hogy gondolod te ezt? Ki vagy te? Földműves vagy politikai agitátor? Idejössz, és ilyen újításokat akarsz bevezetni! Sajnálatos, hogy a földi javak nem egyenlően vannak elosztva, de ezen nem tudunk változtatni. Ez így van a bűnbeesés óta, és így lesz az Utolsó Ítélet napjáig. Ezt Krisztus Urunk is elfogadta. A szegények is Isten teremtményei, testvéreink, ezért szeretjük és lehetőségeink szerint gyámolítjuk őket. De nem úgy, hogy földet adunk nekik bérbe, hogy terhet rakunk a vállukra, amit nem bírnának vinni. Mit csinálnának ők a földdel? Nem becsülnék meg, és nem is művelnék megfelelően, nem trágyáznák, hiszen nincsenek állataik. Annyit se teremne nekik, amennyiből kifizethetnék a bérletet, csak adósságba vernék magukat. Ez nem Amerika, itt nem lehet mindent! Itt megfontolások, szabályok, korlátok vannak, amiket nem hághatunk át. Azonkívül a szegény könnyelmű is. Nem tudja, mi a felelősség, nem szerzett vagyont, nem tanulta meg. Olyan, mint a gyerek, éretlen, meggondolatlan, még magamagától is védenünk kell. Isten országában, persze, majd másként lesz. Ott nem lesznek társadalmi különbségek, de itt a földön vannak, és azokat figyelembe kell venni. Aki nem veszi, vagy úgy tesz, mintha nem lennének, az vétkezik, bűnt követ el, mert ez is Isten akarata, a földi rend, éppúgy, mint az égi, ahol majd üdvözülnek azok, akik nem vétkeztek, vagy vétkeztek ugyan, de jó útra tértek, mert megbánták bűneiket. Úgyhogy szállj magadba, fiam, verd ki a fejedből ezt a demokráciásdit, mert nemcsak a szegényeknek ártasz vele, de nekünk is, magadnak is, legyél jó magyar, és ne vétkezz tovább!”

Az est a Jelenkor Alapítvány szervezésében, az NKA támogatásával jön létre. A belépés díjtalan. A kötet a helyszínen kedvezménnyel megvásárolható.

(Fotó: Tóth László)

2019-03-22 14:00:00