Konferencia a francia–magyar kapcsolatokról

A szerk.

Az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet, a Budapesti Francia Intézet és az ELTE BTK Egyetemközi Francia Központja 2018. december 5–7-én konferenciát rendez Les relations littéraires entre la France et la Hongrie au XXe siècle [20. századi francia–magyar irodalmi kapcsolatok] címmel.

 

A konferencia célja a 20. századi francia–magyar irodalmi kapcsolatok feltérképezése a legújabb kutatások tükrében. A háborúkkal és forradalmakkal teli 20. század történelmi eseményei több fordulópontot hoztak az európai irodalomban, befolyásolva a (leendő) írók, költők, műfordítók, szerkesztők, riporterek, újságírók és színházi rendezők életét és munkáját. A kulturális szervezetek, a felsőoktatás, a színházak és a kiadók lehetőségei folyamatosan változtak.

A tanácskozás része annak a rendezvénysorozatnak, amely az elmúlt években a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet, az egyetemek Francia Tanszékei, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemközi Francia Központja, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Budapesti Francia Intézet támogatásával és szervezésében valósult meg.

A konferencia témái:
- 1. téma: Kulturális és történelmi kapcsolatok
- 2. téma: Fordítási, szerkesztési és kiadási stratégiák
- 3. téma: Önkéntes száműzetés és kivándorlás
- 4. téma: A lexikográfia mint híd a két ország között

A tanácskozás nyelve a francia.

További információ, a konferencia programja és az előadások összefoglalói innen érhetők el.

 


 

2018-11-29 13:00:00