Janus Pannonius Költészeti Nagydíj – 2018

A szerk.

Szeptember 15-én hetedik alkalommal adják át a díjat. Ezúttal a berni születésű kínai költő, Yang Lian a nyertes.

A kitüntetést 2012-ben alapította a Magyar PEN Club, Szőcs Géza akkori kulturális államtitkár tervei szerint egyfajta „költészeti Nobel-díjként”. Az elismerés rangját a nemzetközi zsűri és a nagymértékű anyagi juttatás, valamint a Zsolnay-gyár eozinos technikával készített Janus-mellszobra adja. Elsőként Lawrence Ferlinghettinek ítélték a díját, ám ő – a kitüntetés állami finanszírozottságára hivatkozva – végül nem fogadta el, azóta az 50 ezer eurós pénzdíjat igyekeznek magántőke bevonásával előteremteni. 2013-ban az iráni Simin Behbahani, 2014-ben a szír Adonis és a francia Yves Bonnefoy megosztva, 2015-ben az amerikai Charles Bernstein és az olasz Giuseppe Conte szintén megosztva, 2016-ban a lengyel Adam Zagajewski, 2017-ben pedig a brazil Augusto de Campos nyerte el a kitüntetést. Az idei díjazott Yang Lian, aki a hazai közönség előtt sem teljesen ismeretlen, 2012-es Haza – Heimat – Home nemzetközi irodalmi fesztivál alkalmával már járt Magyarországon. (Ízelítőképpen egy verse olvasható – Nagy Gabriella kommentárjával – a Literán, egyébként a győri Műhely kínai számában jelentek meg további írásai, valamint mellettük egy fordítói kommentár Salát Gergely tollából.)

A díj nemcsak a nemzetközi líra nagyjainak munkáját értékeli, hanem a műfordítókét is: minden évben kitüntetést kap egy-egy jelentős magyar, illetve a magyar irodalmat tolmácsoló külföldi műfordító. A műfordítói díjat eddig Jávorszky Béla és Itamár Jáoz-Keszt (2012), Rácz Péter (a balatonfüredi Fordítóház vezetőjeként) és Márton László (2013), Gömöri György és Csehy Zoltán (2014), Wilhelm Droste és Makkai Ádám (2015), Kodolányi Gyula és Sohár Pál (2016), valamint Nádasdy Ádám és Hans-Henning Paetzke (2017) nyerték el.

Az idei – nyilvános – díjátadóra szeptember 15-én, 13 órakor kerül sor a pécsi Janus Pannonius Múzeumban, a Csontváry Múzeum épületében (Janus Pannonius u. 11.). Este 18 órakor gálaest keretében lehet találkozni a díjazott költővel a Kodály Központban – aki hasonló gálaesten mutatkozik be a budapesti közönségnek is másnap, szeptember 16-án este 19 órakor a Budapest Music Centerben.

2018-09-10 16:00:00