Programajánló a hétre

A szerk.

A pécsi közönség májusban sincs híján kiállításoknak és beszélgetéseknek.

 

Május 8-án nyílik „Arczok és láthatárok” címmel nagy ívű kiállítás a Modern Magyar Képtárban a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményében található 19. századi magyar festők műveiből. Miután a vendégeket köszöntötte Csornay Boldizsár, a JPM igazgatója, valamint Páva Zsolt, Pécs polgármestere, a kiállítást Nagy András, a JPM főmuzeológusa, a kiállítás kurátora nyitja meg. Az eseményen Gárdai Viktória és Lázár Zsófia fuvolaművészek előadásában Amtmann Prosper (1809–1854) pécsi zeneszerző művei is felcsendülnek majd.

 

Május 9-én a Zsolnay Negyed barátságos kis kiállítóterében, a Re:public projekttérben nyílik kiállítás #pécs címmel. A kommunikáció- és médiatudomány, a szociológia és a tervezőgrafika szakos hallgatók egy kutatószeminárium keretében vizsgálták, hogyan jelennek meg Pécs jellegzetes helyei, helyszínei az Instagram fotómegosztó közösségi oldalon. Tapasztalataikat, gondolataikat, interpretációikat osztják meg a közönséggel.

 

Május 10-én startol a PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék beszélgetéssorozata. Az első alkalom a Zsolnay Negyed m21 Galériájával foglalkozik. A beszélgetés célja, hogy az intézmény nyolcéves működését, jelenlegi helyzetét értékelje, kritikát, illetve javaslatot fogalmazzon meg. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői Doboviczki Attila (médiakutató, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék oktatója), Gyenis Tibor (Munkácsy-díjas képzőművész), Nagy Gergely (az artportal főszerkesztője) és Várkonyi György (a JPM művészettörténésze), a beszélgetést Aknai Katalin (művészettörténész, az MTA Művészettörténeti Intézetének munkatársa) moderálja.

 

És szintén május 10-én ismét sor kerül a Jelenkor szokásos lapszámbemutatójára a Filter Kultúrkávéházban. Bősze Ádám és Ágoston Zoltán vendége ezúttal Beck Zoli, a 30Y frontembere, aki a folyóirat májusi lapszámában két kisprózával szerepel.

(Bélyegkép: a Zsolnay-tervpályázat 6-os számú pályaműve, forrás: Építészfórum)

2018-05-07 18:00:00