A vigasztalhatatlan

Térey János  vers, 2008, 51. évfolyam, 7-8. szám, 853. oldal
Lapszám letöltése
PDF-ben

A vigasztalhatatlan

 

Chilében már javában forog A vigasztalhatatlan, a soron következő Jimmy Blonde-film, ám a forgatás korántsem mondható zökkenőmentesnek. A helyiek egy része ugyanis finoman szólva sincsen elragadtatva attól, hogy éppen az ő környékükön forgatnak, még kevésbé attól, hogy milyen fölhajtással is jár ez az egész. A legutóbbi kínos fönnakadások éppen a Sierra Madre-i polgármesternek voltak köszönhetőek. Jesús Lópeznek elege lett abból, hogy az akciójelenetek miatt senkinek sincsen nyugta a forgatási helyszínen, ezért fölpaprikázva beült metálkék Hondájába, és belehajtott egy lövöldözésekkel tarkított jelenet kellős közepébe. Állítása szerint a Blonde-ot alakító Danny Curtis az autó láttára fejvesztve futott el a színről: szedte a lábát a stábbüfé felé.

 

“Az embereket és a szabadsághoz való alapvető jogukat akartam megvédeni” – jelentette ki López, aki miatt ugyan félbe kellett szakítani a forgatást, célját tehát részben elérte, heroikus tettének jutalma viszont az lett, hogy perceken belül letartóztatták és bilincsbe verték a rendőrök. A polgármestert ötórányi elzárás után engedték szabadon. “A gyerekek nem játszhatnak nyugton a saját szüleik kertjében. Azokat az embereket, akik hangos zenét hallgattak a színhely közelében, kemény pénzekre büntették. A rendőrség az otthonunkban is megjelent, hogy elmagyarázza nekünk: tekintettel kell lennünk a forgatásra; békében kell hagynunk a stábot, muszáj megengednünk, hogy háborítatlanul dolgozhassanak.”

 

Szintén nagyfokú elégedetlenséget és zúgolódást váltott ki a chileiek körében az a kíméletlenség, amellyel a forgatócsoport egy halász házával bánt. A nyolcvanéves férfinak egy napon arra kellett hazatérnie, hogy átfestették a házát, mivel nem illett a stáb által megálmodott utcaképbe. Mi több, azt mondták neki: hajnali hat óráig el kell hagynia az épületet; de ha jót akar magának, még a környékére sem teszi be a lábát hat óra előtt. A halász azóta visszatérhetett otthonába, de elmondása szerint nem tud úgy aludni többé a saját ágyában, mint azelőtt.