Fantom slobode

(Bevezető)

Popović, Nenad  alkalmi írás, 2007, 50. évfolyam, 12. szám, 1241. oldal
Lapszám letöltése
PDF-ben

A Fantom slobode – ahogy az alcíme is mutatja – irodalmi folyóirat; 2003-tól jelenik meg évente három alkalommal a zágrábi Durieux Könyvkiadó, valamint a dubrovniki székhelyű Lazareti Art Műhely (galéria és multimédia-központ, vezetője Slaven Tolj) gondozásában.

A Fantom slobode minden egyes számában a szigorú értelmben vett irodalmi szövegek mellett kortárs konceptualista művészek alkotásainak fekete-fehér reprodukciói, valamint – külön blokkban – írásai is helyet kapnak.

Minden szám nagyjából négyszáz kéziratoldalnyi szöveget, s emellett harminc-ötven, a művészetek különböző területeivel foglalkozó írást tartalmaz. A volt Jugoszlávia területén született írásokat horvát, crnagorai, szerb és bosnyák nyelven közli; kisebb hányadban friss világirodalmi fordítások is helyet kapnak a folyóirat lapjain. Némely számhoz ingyenes “off” rock-zenei CD-melléklet is tartozik.

A folyóirat elnevezése annak a szarajevói Fantom slobode című underground folyóiratnak állít emléket, amely a város ostromának ideje alatt jelent meg a költő Šemezdin Mehmedinović szerkesztésében. (Mehmedinović, valamint a folyóirat főszerkesztője, Igor Lasić és az író Miljenko Jergović 2007-ben váltak meg a szerkesztőségtől; azóta a szerkesztési munkákat ideiglenesen a folyóiratot megjelentető kiadó vezetője, Nenad Popović koordinálja.)

A Fantom slobode a horvát Kulturális Minisztérium és Zágráb város anyagi támogatása segítségével jelenik meg.

 

Cím: Fantom slobode – Durieux, Šulekova 23. 10000 Zagreb

e-mail: nenad.popovic@durieux.hr

Telefon és fax: 00/385 1 2300337

Horvát nyelvű információ: www.durieux.hr