Beköszöntő

Jelenkor

 

 

Szeretettel köszöntjük a Jelenkor új honlapján. Amelyen sok minden a régi weblapot idézi, mégis több az, ami megújult. A Jelenkor internetes verziója mostantól külön életet is él a folyóirattól.

 

 

 

 

Kedves Olvasó!

 

Az 1958-ban alapított Jelenkor folyóirat 2002-ben csatlakozott rá az internetre. Megjelent rajta a régóta ismert logó, a sárga szín, elérhetővé váltak a lapban közölt szövegek. A honlap megelégedett a patinás folyóirat internetes verziójának szerepével. Azóta tizenegy év telt el, és eljött az ideje a webes arculatváltásnak. Szerettük a régi honlapot, de szomorú szívvel elbúcsúzunk tőle, hogy átadhassa helyét a lap új internetes otthonának.

Igaz, sok minden a régi weblapot idézi – modernizált köntösben. A Jelenkor új honlapjának archívum rovatában ugyanúgy megtalálják a folyóiratban megjelent közleményeket, valamint kereshetnek a Jelenkor szerzőinek adatbázisában. Jelenleg 2002 februárjáig visszakereshetők a lapban megjelent írások, de terveink között szerepel, hogy a régebbi szövegeket is elérhetővé tegyük. Ami pedig az újakat illeti: a friss lapszámok tartalmát továbbra is két hónappal később tesszük közé archívumunkban. Változást csak az jelent, hogy aktuális lapszám rovatunkban ezentúl nemcsak a friss Jelenkor tartalomjegyzékét olvashatják el, hanem egy-egy verset, prózát, illetve tanulmányt vagy kritikát hozzáférhetővé teszünk a nyomtatott lap megjelenésével egyidejűleg.

Mégis több az, ami megújult. A Jelenkor honlapja mostantól külön életet is él a folyóirattól. A jövőben olvashatnak nálunk híreket. Elsősorban olyanokat, amelyek valamilyen módon a laphoz kötődnek – például, mert Pécs kulturális életével vagy a Jelenkor szerzőivel kapcsolatosak. Visszhang rovatunk gyűjtőhely: elsősorban rövid recenziókkal, valamint helyszíni beszámolókkal és interjúkkal jelentkezik, s azzal sem okozunk meglepetést, ha eláruljuk, tárca rovatunkban tárcák jelennek meg. Állandó tárcaíróink vetésforgó jelleggel működtetik a rovatot, de vendégszerzők is szóhoz jutnak.

Derűlátó terveink szerint a fenti rovatokat hetente frissítjük, emellett lesznek ritkábban aktualizált tartalmaink is. A múltkor rovatban a Jelenkor archívumából halászunk elő érdeklődésre számot tartó történeteket, írásokat, fotókat. Mivel a Jelenkor archívuma a pécsi kultúra utóbbi hatvan évének fontos forrástára, örömünkre szolgál, hogy Pécs rovatot is indíthatunk. Kitekintést is igyekszünk nyújtani, a rovat címe: külföld. Szerencsére szerkesztőink, szerzőink és barátaink sokat utaznak, alig várjuk a személyes beszámolóikat – akár római tanulmányútjuk, akár kenyai szafarijuk kapcsán. Facebook-fiókkal olvasóink hozzá is szólhatnak az írásokhoz, emellett képgalériákkal, valamint a közeljövőben saját készítésű videókkal is jelentkezünk.

Bizonytalanul tesszük meg az első lépéseket ezen az új felületen. Évek óta látjuk, ahogy minden egyre csillogóbb és pörgősebb körülöttünk, köztük az irodalommal foglalkozó internetes honlapok is. Most (a Ferling Webline közreműködésével) mi is megpróbálkozunk. Megvan a jelszó, megnyomtuk a start gombot, használhatjuk.

Ami biztos: szeretnénk megőrizni a folyóirat igényességét. Nem teszünk ki minden nap új szövegeket a honlapra (az archívum frissítésén kívül heti kettőt-hármat azért szeretnénk). Szeretnénk, ha a honlapon megjelenő írások tartanák azt a színvonalat, amelyet a Jelenkor 55 éves története során mindvégig képviselt. Még akkor is, ha ezek a szövegek olykor már webnyelven íródnak.

Kellemes kattintást, olvasást!

 

A szerkesztőség

2013-07-09 00:00:00