Krzysztof Varga könyvbemutatója

A szerk.

Május 28-án Krzysztof Varga Mangalicacsárdás című könyvét mutatják be a pécsi Trafik étteremben. 

A 2009-es Turulpörkölt után megjelent a lengyel író újabb magyar témájú kötete. Krzysztof Varga regényének középpontjában ezúttal a magyar gasztronómia mellett az Alföld világának bemutatása áll: lovasbemutatók, csárdalátogatások, tóparton ülő horgászok. 

A szerzőt és Ágoston Zoltánt, a Jelenkor főszerkesztőjét Horváth Viktor író, műfordító kérdezi. 

„A Mangalica annyiban emlékeztet a Turulra, hogy itt is a gasztronómiai kalauzból kiindulva jutunk el az önreflexióig és a kultúrantropológiai leírásig; itt is úgy próbálja bemutatni az átlag magyar történelmi tudatát, hogy a kultikus múltreprezentáció belső ellentmondásait élezi ki a végletekig, de most már jóval megértőbb, nem náciveszélytől tartó baloldali liberálisként írja le a történelmi Magyarország olcsó ereklyéiként használatos gadgeteket.” – A fordító, Pálfalvi Lajos írása a könyvről itt olvasható.

PROGRAMVÁLTOZÁS

Krzysztof Vargának, a szerzőnek sajnos egészségügyi okokból le kellett mondania az utazást, azonban az esemény nem marad el, a kötet fordítója, Pálfalvi Lajos érkezik a beszélgetésre. Varga regényének természetesen vannak kifejezetten pécsi érdekeltségű részletei, amelyekről mindenképpen szó fog esni.

A magyar Messiások című fejezet olvasható honlapunkon.

 

2015-05-23 12:00:00