Megalakult a Csorba Győző Társaság

A szerk.

Május 12­-én megkezdte működését a Csorba Győző Társaság.

 

A társaság a húsz éve elhunyt költőnek kíván emléket állítani. A civil közösség célja a Csorba-­életmű feltárása, gondozása és Pécs lakosságának megismertetése a város kiemelkedő irodalmi értékeivel. A társaság a tervezet szerint 2016­-ban, a névadó születésének századik évfordulóján számos projektet valósít meg. A programban – többek között – az alábbi célkitűzések szerepelnek:

 

 • 2016 novemberében tudományos ülés keretében megemlékezés Csorba Győző születésének századik évfordulójáról. A tervezett esemény szervezője a pécsi bölcsészkar, Pécs Város Önkormányzata, a Pro Pannonia Könyvkiadó, a Jelenkor, a Csorba Győző Könyvtár, a Magyar Írószövetség Dél­-dunántúli Írócsoportja és a Zsolnay Kulturális Negyed.
 • A költő születésének évfordulóján emlékező irodalmi est megrendezése a Csorba Győző Könyvtár közreműködésével.
 • Kétévente Csorba Győző versmondó verseny meghirdetése.
 • Pályázat kiírása illusztrációk, megzenésítések, valamint tanulmányok elkészítésére. „A pályázatok meghirdetésének célja a pályaművek színvonalától függetlenül az, hogy a pályázók kezükbe vegyék Csorba Győző köteteit, megismerjék műveit és önálló véleményt formáljanak az általuk kiválasztott írások nyelvi­-esztétikai értékeiről, s hogy hozzájáruljanak maguk és közösségük irodalmi ismereteinek gyarapodásához.” – olvashatjuk a tervezetben.

Az alakuló közgyűlésen Ágoston Zoltán, Bertók László, Hoppál Péter, valamint Őri László köszöntője hangzott el. Az eseményen a tagság Nagy Imre irodalomtörténészt választotta meg a társaság elnökének.

A Csorba Győző Társaságnak bárki tagja lehet; a felnőtteknek az éves tagdíj háromezer, a nyugdíjasoknak kétezer forint, a diákoknak a tagság ingyenes.

2015-05-14 11:00:00

PROGRAMOK

 • Szerb Antalról: kötetbemutató beszélgetés
  Havasréti József / Pálfy Eszter / Kisantal Tamás
  2019. június 14., 16:30
  Pécs, Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtár (Király utca 9.)

 • Keresztesi József: Inverz Ophelia (könyvbemutató)
  2019. június 15., 16:30
  Pécs, Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtár (Király utca 9.)
  Beszélgetőtárs: Görföl Balázs