Martyn Ferenc és Párizs

A szerk.

Mészáros Flóra Martyn Ferenc és Párizs című könyvét mutatják be szeptember 11-én a pécsi Művészetek és Irodalom Házában.

Milyen szándék vezérli a kaposvári születésű, fiatal festőt, Martyn Ferencet, amikor pályakezdőként a külföldi létet választja? Ha valaki Rippl-Rónai József mellett tölti tanulóéveit, és a pécsi művésztársai a német Bauhausba hívják, miért dönt Párizs mellett az 1920-as évek közepén? Miként lesz a rövid tanulmányútból végül tizenkét éves tartózkodás? Hogyan válik a kezdetben figuratív, realisztikus tájképfestő érett nonfiguratív művésszé? Miért csatlakozik az első nagy, nemzetközi absztrakt csoportosuláshoz, az Abstraction-Création társasághoz, és ez miként hat alkotótevékenységére? 

Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Martyn Ferenc és Párizs című könyvében Mészáros Flóra művészettörténész, a párizsi Sorbonne és az ELTE BTK doktorandusz hallgatója, aki évek óta kutatja Martyn franciaországi alkotótevékenységét. Könyve a művész életművének meghatározó korszakát tárja az olvasó elé, és ezt első ízben helyezi tudományos kontextusba.
 

A könyvet Keserü Katalin művészettörténész mutatja be. A kötet megvásárolható a helyszínen.

2014-09-08 12:00:00
http://www.szinhaz.net

PROGRAMOK

 • Szerb Antalról: kötetbemutató beszélgetés
  Havasréti József / Pálfy Eszter / Kisantal Tamás
  2019. június 14., 16:30
  Pécs, Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtár (Király utca 9.)

 • Keresztesi József: Inverz Ophelia (könyvbemutató)
  2019. június 15., 16:30
  Pécs, Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtár (Király utca 9.)
  Beszélgetőtárs: Görföl Balázs